МГЛ гимназия-колледж №24. Образец вступительного теста (2004 г.)

Снова возвращаюсь к теме МГЛ гимназии-колледжа №24 (можно даже на их сайт сходить). Оказывается, они больше не производят набор на переводческое отделение на базе 9 классов, хотя в 2005 г. ещё точно проводили. Я туда, напомню, пробовал поступить в августе 2004 г., однако в силу определённого наклона небесных сфер это осуществить не удалось. В тот год на стенде для абитуриентов висел какой-то образец теста, вероятно, сам тест 2003 года, а может, и нет. В любом случае, структура была практически такой же, какая потом попалась мне на экзамене. Вот тот древний образец здесь и публикую.
Кстати, я общался потом два с половиной года с девочкой одной, которая в 2004 г. в гимназию-колледж поступила. Это была Ольга Осауленко. Однако потом после поступления в БГУ как-то связь с ней порвалась. Она была очень довольна своей учёбой, всегда делилась тем, как проводят там занятия, а я втихаря мечтал, чтобы в тот год диктант лучше бы написал на 10, а не на 9, чтобы поступить. Время расставило всё на свои места, конечно, однако ностальгически думаю о том, как давно и, казалось бы, недавно был 2004 г., суета с поступлением и первое серьёзное расстройство в жизни. Не расстроилась только мама — она и не хотела, чтобы я поступил. А пока — образец теста в МГЛ гимназию-колледж №24.
Юра Павлов

Applicant’s Code _______________

I. Из 4-х вариантов выберите единственно правильный.
1. We have got _____ fruit in our garden than we had last year.
a) less                   b) much                            c) few                            d) little
2. I can’t help _____ economical.
a) being                 b) to be                              c) my being                  d) be
3. Can I give you _____ advice?
a) the                     b) an                                   c) –                                d) this
4. I don’t like _____ changeable weather.
a) so                        b) so a                               c) such                           d) such a
5. She wasn’t a bright student. He had to help her a lot, _____ he?
a) hadn’t                b) had                               c) did                              d) didn’t
6. There’s nobody in the house, _____ ?
a) isn’t it                b) is it                               c) isn’t there                  d) is there
7. She couldn’t make her daughter _____ shopping.
a) go                       b) to go                            c) going                            d) went
8. I heard the clock _____ ten a long time ago.
a) to strike             b) struck                         c) strike                           d) has struck.
9. The car isn’t worth _____ .
a) to repair            b) repairing                     c) to be repaired            d) being repaired
10. Mom isn’t at home. She _____ the shops and she’ll be back soon.
a) has gone to        b) has been to                c) has been in                  d) went to
11. If he _____ hard, he’ll fail his exams.
a) doesn’t work     b) won’t work                c) hadn’t work                 d) wouldn’t work
12. We had better _____ if we want to get there before dark.
a) to hurry up        b) hurry up                   c) hurried up                   d) hurrying up
13. We were rather surprised _____ the price of the dress.
a) of                         b) about                         c) at                                  d) in
14. _____ first hand news.
a) There are          b) Those are                  c) This is                           d) They are
15. You _____ use your knowledge more effectively.
a) ought                 b) must to                      c) has to                             d) should
16. He had _____ interest in any kind of sport.
a) a few                  b) little                           c) a little                            d) few
17. _____ Cordillera Mountains stretch along the Pacific Coast.
a) A                        b) The                            c) –                                     d) They
18. How much _____ to fly to Tokyo?
a) costs it              b) it costs                       c) does cost                        d) does it cost
19. I wonder _____ .
a) where have the boys gone                     b) where the boys have gone
c) where did the boys have gone               d) the boys have gone where
20. I am very busy at the moment. I _____ for my final exam.
a) am preparing   b) prepare                     c) have been prepared       d) am going prepare

II. Раскройте скобки, употребляя глаголы в нужном времени.
Dear Sally!
How are you? We’ve been having a lovely time. We’re being very well looked after by our hosts. We (take)__________ sightseeing and we (introduce)__________ to some of their friends, who (make)__________ us feel very welcome. Last night we (show)__________ round the castle, by the owner! Most of the land in this area (belong)__________ to his family for about five hundred years. Apparently, the land (give)__________ to them after one of his ancestors (kill)__________ while trying to save the king’s life. Quite romantic, isn’t it?
The castle itself (be)__________ a little bit disappointing, to be absolutely honest. The owner (tell)__________ us it (suffer)__________ serious damage during a fire about thirty years ago. When it (restore)__________ they (add)__________ central heating and things like that. So once you (be)__________ inside it (not/feel)__________ much different to any other large, old house. But the owner (be)__________ a real character. He told us lots of stories about things that (happen)__________ to him when he was young. He (send)__________ abroad to work in a bank, but he hated it, so he (behave)__________ very badly in order to be sacked. He kept us laughing for hours. I hope he (invite)__________ us here again before we leave. I (have)__________ lots more to tell you when we get back. Take care.
Yours affectionately,
Maurice.

III. Переведите предложения на английский язык.
1. Не забудь поздравить свою подругу с Днём рождения.
2. Кто бежит быстрее, девочка или мальчик?
3. Сегодня тёплый солнечный день.
4. Он разговаривал с мужчиной, имени которого он не знает.
5. Родители делают всё, чтобы он хорошо учился.
6. Я позвонила ему, однако его не было дома.
7. Вы часто вспоминаете о своём первом педагоге?
8. Кого ты встретила вчера в театре?
9. Завтра я еду в Москву, поэтому я сегодня должна упаковать свои чемоданы.
10. Двоюродная сестра подарила мне на День рождения две рубашки.

Text for Reading Comprehension

I found the puppy by the roadside one summer evening. I had no idea how much trouble a growing dog could cause. My cleaning and repair bills doubled; I could never be sure of finding an undamaged pair of shoes and an unchewed copy of the astrophysical journal. But finally, the puppy became a well-trained dog. She was the only dog that was ever allowed to come into the Observatory. She lay there quietly for hours while I was busy, quite happy if she I could hear my voice from time to time. The other astronomers also became fond of her, but from the beginning she was my dog, and obeyed no one else. Not that she always obeyed me.
She was a beautiful animal, about 95 per cent Alsatian*. It was because of that missing 5 per cent, I think, that her masters abandoned* her. (I still get angry when I think of it). Except for two dark patches over her eyes, she was a smoky grey, and her coat was soft and silky. She was very intelligent, and when I was discussing spectral types of evolution of stars with my colleagues, it was hard to believe that she was not following the conversation.
Even now I cannot understand why she became so attached to me, as I have made very few friends among human beings. Yet when I returned to the Observatory after an absence she would go almost frantic with delight*, all the time uttering small squeaks* of joy which seemed strange for so large a dog. I tried not to leave her for more than a few days and though I could not take her with me on overseas trips, she accompanied me on most of my journeys.

_________________
* Alsatian — восточноевропейская овчарка
* (to) abandon — покидать, оставлять
* be frantic with delight — обезуметь от радости
* to utter small squeaks — издавать небольшие визги

 

Applicant’s Code _______________

READING TEST
Внимательно прочитайте текст и выполните задания:

I. Определите буквами T (true) правильные и F (false) неправильные высказывания в соответствии с текстом:
1. The puppy often damaged the narrator’ shoes and journals.
2. Dogs weren’t generally allowed to come into the Observatory.
3. The dog obeyed the narrator only.
4. The narrator thought that the dog’s masters had lost it.
5. The dog was so intelligent that she followed the narrator’s conversations with his colleagues.

II. Продолжите предложения в соответствии с текстом:
1. She was the only dog that … .
2. Except for two dark patches over her eyes she … .
3. It was hard to believe that … .
4. I cannot understand why … .
5. When I returned to the Observatory … .

III. Вы берите правильный русский вариант перевода предложений:

1. I had no idea how much trouble a growing dog could cause.
a) Я не представлял, что подрастающая собака доставляет одни хлопоты.
b) Я не представлял, сколько хлопот может доставить подрастающая собака.
c) Я не думал, что вырастить собаку мне доставит много хлопот.

2. My cleaning and repair bills doubled.
a) Мои счета за уборку и починку выросли вдвое.
b) На уборку и починку у меня теперь уходило вдвое больше времени.
c) Уборки и починки стало вдвое больше.

3. She was the only dog that was ever allowed to come into the Observatory.
a) Она была единственной собакой, которой когда-либо разрешалось заходить в Обсерваторию.
b) Она была единственной собакой, которой можно было жить на территории Обсерватории.
c) Она была одинокой собакой, которой всегда разрешалось заходить в Обсерваторию.

4. … from the beginning she was my dog.
a) в начале она была моей собакой.
b) начать с того, что это была моя собака.
c) с самого начала она была моей собакой.

5. Not that she always obeyed me.
a) Но не всегда она подчинялась только мне.
b) Она никогда мне не подчинялась.
c) Но и мне она подчинялась не всегда.

IV. Поставьте 5 вопросов всех типов к тексту.

V. Расположите предложения в логической последовательности в соответствии с текстом:
1. The other astronomers became fond of her, but she was my dog, and obeyed no one else.
2. I tried not to leave her for more than a few days.
3. I had no idea how much trouble a growing dog could cause.
4. She was very intelligent and it was hard to believe that she was not following the conversation.
5. Though I could not take her with me on overseas trips, she accompanied me on most of my journeys.

 

МГЛ гимназия-колледж №24
Образец вступительного теста, 2004 г.

KEYS
(ответы наши)

Lexical-grammartest
I. 1.a; 2.a; 3.c; 4.c; 5.d; 6.d; 7.a; 8.c; 9.b; 10.a; 11.a; 12.b; 13.c; 14.c; 15.d; 16.b; 17.b; 18.d; 19.b; 20.a.
II. 1.were taken (have been taken); 2.were introduced (have been introduced); 3.made (have made);4.were shown; 5.has belonged; 6.had been given (was given); 7.was killed (had been killed); 8.was;9.told; 10. suffered (had suffered); 11.was being restored; 12.added; 13.are; 14.doesn’t feel; 15. is; 16. happened (had happened); 17.was sent; 18. behaved; 19. will invite; 20. shall/will have.
III. 1. Be sure to congratulate your girlfriend on her birthday. (or: Don’t forget to congratulate your …)
2. Who runs faster: the girl or the boy?
3. It is a warm sunny day today.
4. He talked to a man whose name he didn’t know.
5. The parents do their best for him to study well.
6. I phoned him but he wasn’t in.
7. Do you often remember your first teacher?
8. Whom did you meet at the theatre yesterday?
9. Tomorrow I’m leaving for Moscow, that’s why I have to pack my suit-cases today.
10. My cousin gave two shirts to me as a birthday present. (or My cousin gave two shirts to me on my birthday)

Reading Test
I. 1.True; 2.True; 3.True; 4.False; 5.False.
II. 1. … was ever allowed to come into the Observatory.
2. … she was a smoky grey, and her coat was soft and silky.
3. … she was not following the conversation.
4. … she became so attached to me (as I have made very few friends among human beings).
5. … after an absence she would go almost frantic with delight.
III. 1.b; 2.a; 3.a; 4.b; 5.c.
IV. 1. Did the puppy cause his master a lot of trouble? (General)
2. Why did the dog’s master abandon her? (Special)
3. Has the narrator made very few friends among human beings or among his colleagues only?(Alternative)
4. The astronomers were fond of the dog, weren’t they? (Disjunctive)
5. I wonder whether the narrator could take the dog on overseas trips. (Reported question)
V. 3  1  4  2  5.

4 комментария

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

38 − тридцать четыре =