Образец вступительного теста в БГУИР (2005)

Задание I. Прочитайте текст. Затем прочтите утверждения после текста и отметьте в талоне ответов:
T (true), если утверждение верное;
F
(false), если утверждение неверное.
Пример. White Muscarella is a highly respected physicist.
Ответ: F.

Fakes Found in Major Museums

Oscar White Muscarella, a highly respected archeologist at New York’s Metropolitan Museum, claims that more than 1,250 forgeries are on display in the world’s leading museums and art galleries. In his latest book Muscarella specifically names 37 forgeries in the Louvre, 16 in the British Museum and 45 in his own museum in New York. Muscarella’s claims have been heavily criticized by some museum officials who are bitterly opposed to his arguments. But Muscarella has perfectly good scientific evidence for his claims, showing that over 40 per cent of the objects examined by the Oxford Thermoluminescence laboratory are fakes. The reason for the quantity of forgeries is quite simple. Because many of the objects in our museums were found by amateurs and illegally exported from their countries of origin they have no official provenance or documented history. Museums are aware of this problem and as a result they have been known to overlook the lack of written records before accepting or buying antiquities. This makes it virtually impossible to detect forgeries, especially if they are accurate copies. But in fact many forgeries are entirely obvious as they are often copied from a photograph which only shows the front of an object. When examining the back of the forgery they can look completely different from the original. But museum officials tend to be deeply conservative and hate to question objects which have been sitting in their collections for many years.

Muscarella specializes in the ancient Middle East, and this is the area of archaeology in which he has found so many forgeries. But his research has had the effect of undermining the reputation of some of our most highly regarded institutions, and this should be of concern to anyone who values our cultural heritage.

Notes:
fake – подделка
forgery – подделка, фальшивка
provenance – происхождение, источник

1. Oscar White Muscarella, a highly respected architect, had found a lot of forgeries in the ancient Middle East.
2.
In his latest published work Muscarella showed that he had found more forgeries in his own museum than in the French national art museum.
3.
Muscarella’s claims haven’t been technically proved.
4.
Museum officials are ready to examine objects of their collections to prove they are not fakes.
5.
Muscarella’s claims don’t interfere with anybody’s interests.

Задание II. Выберите верный ответ на следующие вопросы:

6. What does Oscar White Muscarella claim?
A.
He claims that some art museums have comprehensive collections that embrace many styles and periods.
B.
He claims that the Metropolitan Museum of Art in New York City, the Louvre in Paris, the State Hermitage in Saint Petersburg, the National Gallery in London have a lot of forgeries in their collections
C.
He claims that he has found a lot of forgeries in a collection of European and American painting, sculpture, decorative arts, and graphic arts from the late Middle ages to the present
D.
He claims that there are many forgeries in the collections of the ancient Middle East

7. What is the response of museum officials to his claims?
A.
They agree that the robbery of valuable artistic works has been a problem since ancient times.
B.
They say that today art theft not only involves the loss of art worth billions of dollars but is also an issue of complex cultural debates.
C.
They are against the reasons that support his point of view and don’t agree with him.
D.
They claim that the damage to our cultural heritage is a tragic circumstance.

8. What evidence for his claims does Muscarella have?
A.
He has the results of the analysis made with the use of such technique as thermoluminescence dating, in detecting forgeries.
B.
Muscarella produces evidence that over fifty per cent of the objects examined by use of special illumination such as ultraviolet black light, infrared photography, and X-ray radiographs are forgeries.
C.
He says that the best detector of a false work of art, however, is the trained human eye.
D.
Muscarella has used a binocular microscope to reveal signatures made by a forger.

9. Why are art forgeries so numerous?
A.
Art is more valuable than ever before, thus increasing the incentive for theft.
B.
With today’s rapid communication and speedy travel, it is easy to transfer the stolen pieces of art and then send them over great distances.
C.
Limited finance of governments doesn’t let them provide up-to-date security measures for their museums.
D.
Many of the items on display were found by dilettantes and unlawfully taken from their homeland, so their origin was often left unidentified.

10. What makes it sometimes possible to detect forgeries even without any special equipment?
A.
Forgeries are usually larger than their originals.
B.
Paint extending over an old crackle pattern may be the evidence of repainting.
C.
A lot of forgeries were made from picture which didn’t show the back side of the thing, that’s why if you have the original, you can compare its back with the copy and see the difference.
D.
Sometimes some different material was used to produce a forgery.

Задание III. Выберите правильный и наиболее точный вариант перевода следующих предложений.

11. But in fact many forgeries are entirely obvious as they are often copied from a photograph which only shows the front of an object.
A.
Но фактически многие подлоги вполне явные, ввиду того, что они копировали фотографию, которая показывает только фасад вещи.
B.
Но на самом деле многие фальшивки совсем ясные, потому что они часто подражали фотографии, которая показывала только внешний вид объекта.
C.
Но в действительности многие подделки совершенно очевидные, так как они часто воспроизводятся с фотографии, которая показывает только переднюю часть предмета.
D.
Но в сущности многие выдумки полностью явные, следовательно, они часто копируются с фотографий, которые показывали только фронтальную часть объекта.

12. Museums are aware of this problem and as a result they have been known to overlook the lack of written records before accepting or buying antiquities.
A.
Музеи знают об этой проблеме, и в результате они знают, что не замечают недостатка письменных записей до принятия или покупки антикварных предметов.
B.
Музеи осознают эту проблему и, как известно, в результате она закрывают глаза на отсутствие письменных документов до принятия или покупки антикварных предметов.
C.
Музеи отдавали себе полный отчёт в этом затруднении, и в результате им хорошо известно, что они игнорировали отсутствие письменных регистраций до принятия или покупки антикварных предметов.
D.
Музеи понимают этот трудный случай, и в результате им стало известно, что они не придали значения отсутствию письменных свидетельств до принятия или покупки антикварных предметов.

13. But museum officials tend to be deeply conservative and hate to question objects which have been sitting in their collections for many years.
A.
Но руководители музеев имели тенденцию к тому, чтобы быть глубоко консервативными, и ненавидят ставить вопросы к предметам, которые находятся в их коллекции многие годы.
B.
Но должностные лица музеев склонны быть крайне консервативными и не хотят подвергать сомнению предметы, которые находятся в их коллекциях в течение многих лет.
C.
Но служащие музеев имеют тенденцию к тому, чтобы быть очень сдержанными, и испытывали неловкость, рассматривая объекты, которые находятся в их коллекции в течение многих лет.
D.
Но чиновники музеев имели склонность к тому, чтобы быть в высшей степени консервативными, и не соглашались исследовать вещи, которые находились в их коллекции много лет.

14. But his research has had the effect of undermining the reputation of some of our most highly regarded institutions, and this should be of concern to anyone who values our cultural heritage.
A.
Но его исследование подействовало как подрыв репутации некоторых из наших наиболее высоко уважаемых учреждений, и это должно волновать всякого, кто дорожит нашим культурным наследием.
B.
Но его изучение имеет намерение подорвать доброе имя одного из наших наиболее высоко почитаемых заведений, и это должно волновать всякого, кто дорожит нашим культурным наследием.
C.
Но его исследовательская работа имела цель подорвать славу наших самых уважаемых институтов, и это должно волновать всякого, кто дорожит нашим культурным наследием.
D.
Но его изыскание производит впечатление расшатывания репутации всех наших наиболее ценимых учреждений, и это должно волновать всякого, кто дорожит нашим культурным наследием.

Задание IV. Изучите определения, данные словам из текста. Некоторые из определений неверные. В талоне ответов отметьте: Т(true), если определение верное; F(false), если определение неверное.

15. Heritage – something passing from generation to generation such as a way of life or traditional culture that passes from one generation to the next in a social group..
16.
Evidence – the things you see, experience, or are told which make you believe that something is true.
17.
Reason – something that follows as a result, a consequence of a particular action, condition, or event.
18.
Concern – caring feelings, emotions such as worry, compassion, sympathy, or regard for somebody or something.

Задание V. Прочитайте следующие четыре текста. Выберите заголовок к каждому из них. Выбранный вариант заголовка отметьте в талоне ответов соответствующей буквой. Два заголовка лишние.

A. This is the Best Chekhov I Have Ever Seen
B. A Cinematic Masterpiece
C. From Science Fiction to Shakespeare
D. Welcome to the Dollhouse
E. What to See This Week
F. Stuck Between Theatre and Cinema

19. Mel Gibson has been a major film star now for more than twenty years. In this time he has become one of the most respected Hollywood actors and he has now started a successful career in film directing, as well.
Gibson was born in the United States in 1956 but his family moved to Australia in 1968. He completed his school education in Sydney and began his acting career there. He appeared in several Australian TV series, but got his big break in 1979, in a film called Mad Max. Gibson has made more than thirty films, many of which have been great commercial successes. He has never been afraid to take on challenging roles, such as Hamlet and The Man without a Face. He has been directing films for the last few years. To date he has directed three successful films.

20. Only a year ago not many people had heard of theatre director Sam Mendes. But since his debut film, American Beauty won five Oscars in March 2000, no self-respecting cinema-goer would admit to not recognizing the name.
Not only is Mendes one of the youngest first-time directors of a successful Hollywood film, he is also one of the youngest directors to run his own theatre, the Donmar Warehouse in London’s Covent Garden.
Initially, Mendes had no intention of going to Hollywood to direct a feature film but when Steven Spielberg sent him the script of American Beauty, he was unwilling to turn it down. After his Oscar success, the young director didn’t express his opinion about his future. While not wishing to desert his spiritual home the Donmar, he may not resist the temptation of another Hollywood film for long.

21. Jack of Hearts is a new six-part drama series that comes to our screen this week The first episode opens to a scene where a young man is being chased. He stops at a phone box and makes a desperate call. This call wakes up a man who most viewers will recognise as Keith Alien — the slightly sleazy unshaven Cockney whose characters are usually less than honest. This time, however, he is on the right side of the law, playing a probation officer with a complicated professional and personal life. At the centre of his problems is his stepdaughter. His relationship with the girl’s mother, who seems to be a bad-tempered woman, is further compromised later in the series when she joins the staff of a college at which she meets a former lover. Thus the ground is prepared in this first episode for a series that may help to lift British summertime TV out of its regular decrease.

22. Dating from 1971 and directed by Francis Ford Coppola, The Godfather won three Oscars. It is the story of a New York mafia family headed by Marion Brando as «the Godfather». Although Brando has the title role it is Al Pacino, playing his troubled son and heir Michael, who steals the show in a masterly performance. Struggling to reconcile his distaste for crime and brutality with his sense of family honour and duty, Pacino’s character embodies the moral dilemma at the heart of the movie. The director mixes together long scenes of family life with shorter sequences of extreme violence. This violence may shock some viewers. But anyone prepared to put up with this will enjoy a unique dramatic experience. In fact, for many people The Godfather is the greatest American film made in the 1970s.

Задание VI. Укажите номер текста из задания V, в котором раскрываются следующие утверждения. Несколько утверждений могут относиться к одному и тому же тексту:
23. An old story about a conflict between desires and duty deserves your attention.
24.
A famous theatre director has strengthened his reputation as the versatile wunderkind.
25.
Even the role of the Prince of Denmark hasn’t frightened a famous actor.
26.
A sentimental story about a policeman and his family will entertain English TV viewers this summer.
27.
To be just an actor is not enough for a really gifted person.

Задание VII. Найдите лишнее слово в каждой тематической группе:
28. Fruits: A. orange; B. mango; C. lemon; D. plum; E. apple; F. peach; G. plumber.
29
. Pets: A. canary; B. goldfish; C. hamster; D. tortoise; E. kite; F. puppy; G. kitten.
30
. Farm animals: A. donkey; B. ox; C. cow; D. goat; E. duck; F. horse; G. lamb.

Задание VIII. Выберите правильный вариант ответа на следующий вопрос:

31. When was the construction of the Tower of London begun?
A. around AD 50
B. in 1666
C. in the 11th century
D. in the 13th century

Задание IX. Выберите верную грамматическую форму из предлагаемых вариантов A, B, C, D:

32. My neighbour is a photographer; let’s ask him for … advice about colour films.
A. a                                B. an                              C. –                               D. the
33.
British explorer Robert F. Scott reached … South Pole in January 1912, only to discover that Norwegian explorer Roald Amundsen had got there first.
A. a                                 B. an                            C. –                               D. the
34.
We went by sea but I’d rather … by air.
A. had gone                  B. went                         C. have gone                 D. have been going
35.
We’d better wait till 14 December. David … his exam by then, so he’ll be able to enjoy himself.
A. will have                   B. will be having           C. will have had           D. will have been having
36.
«I wish that he wrote more regularly,» she said.
A. She said she wishes that he wrote more regularly.
B. She said she wished that he wrote more regularly.
C. She said she wished that he had written more regularly.
D. She said she wished that he has written more regularly.
37.
There are a number of people … should be asked.
A. whose                      B. that                          C. whom                           D. what
38.
I don’t know him very well so I didn’t give him any advice. If I … him well, I would have given him some advice.
A. know                        B. knew                        C. has known                   D. had known
39.
It’s … disappointing.
A. very many              B. very                          C. much                            D. much very
40.
I told him that he couldn’t hope to catch a big fish with a small rod like that, but he insisted … trying.
A. with                         B. by                              C. about                            D. on
41.
When Stan was in the army he was made … five miles every morning.
A. running                  B. to run                         C. have run                       D. run

Задание Х. Составьте предложения из приведённых ниже слов. Запишите буквы, под которыми значатся слова, в порядке, соответствующем порядку слов в английском предложении. Не забудьте, что в каждом списке есть одно лишнее слово. Вопросительное слово должно стоять в начале предложения.

Пример: A. they; B. English; C. books; D. he; E. reads.
Ответ: D E B C

42. A. of; B. had; C. chance; D. gets; E. a; F. getting; G. university; H. I; I. into.
43.
A. Smith; B. with; C. mind; D. help; E. Mr.; F. helping; G. me; H. not; I. this: J. would.
44.
A. didn’t; B. him; C. for; D. asking; E. why; F. ask; G. money; H. you; I. the?

Задание XI. В подчёркнутых фрагментах каждого предложения найдите ошибку:

45. Even under great pressure(1) O’Brien denied(2) to have taken part(3) in the attack(4).
46. What do you think(1) of that plan(2) to rise the “Titanic”(3) from the seabed(4)?
47. There’s a beautiful old house(1) for sale(2) at the local(3) estate’s agent’s(4).

Задание XII. Прочитайте текст и заполните пропуски, выбрав один из четырёх предложенных вариантов ответов (A, B, C или D).

Money Isn’t Everything

Alan is a commercial traveller. He works for a firm 48___ manufactures and sells different kinds of industrial glue. He spends most of his time travelling, visiting customers in 49___ parts of the country.
Alan doesn’t like his job much, and he is unhappy for several reasons. First of all, he hates 50___ out of suitcases. When he was younger he 51___ all the travelling, but now he is tired of moving from one hotel room to another, spending his life visiting factories in small industrial towns. And he doesn’t enjoy speaking to the people he meets. He gets 52___ well enough with them, but he doesn’t feel they have very much in common. Alan’s 53___ in literature and politics. Most of the factory managers he meets just talk about work and golf. Alan doesn’t find glue very interesting – in fact, he would be delighted if he never 54___ a tub of glue in his whole life.
Although his salary and working conditions are very good, Alan would very much like 55___ his job. He would love to stay in one place and see more of his wife and children. Unfortunately he doesn’t have 56___ choice; it isn’t easy to find work these days, and Alan is fortunate to be employed. Still, he can’t wait to retire. He knows he is lucky in many ways but sometimes he feels 57___ unhappy that he wants to scream.

48 A. who B. whom C. which D. whose
49 A. vary B. various C. variety D. variously
50 A. to live B. to be living C. living D. to have been living
51 A. has loved B. loved C. had loved D. loves
52 A. off B. out C. on D. by
53 A. being interested B. having interested C. interesting D. interested
54 A. sees B. saw C. has seen D. had seen
55 A. to leave B. leaving C. to have left D. having left
56 A. many B. much C. lots D. a lot
57 A. such B. such as C. so D. so as

Задание XIII. На предложенную реплику-стимул выберите правильный вариант ответной реплики:

58. Hey, John. Could you do me a favour?
A. Oh, no. Neither of us do.
B. Sure. What is it?
C. That’s very nice of you.
D. Thanks a lot.

59. Have you got any flashbulbs?
A. Yes, we have. It’s a very good machine.
B. Yes, please, if you don’t mind.
C. I’m afraid not, sir. We’ll have some in next week. Can you look in on Monday?
D. I think so. How much do you need?

60. Excuse me. Can you tell me the way to the station?
A.
Sorry, I’m afraid I’m using it.
B. Sorry, I’m a stranger here myself.
C. Of course. It’s over there on the table.
D. OK. Can you put it back on my desk when you’ve finished with it?

 

Талон ответов
(ответы на образец вступительного теста по английскому языку в БГУИР)
2005 год

1. F
2. T
3. F
4. F
5. F
6. D
7. C
8. A
9. D
10. C
11. C
12. B
13. B
14. A
15. T
16. T
17. F
18.
T
19. C
20. F
21. E
22.
B
23. 22
24. 20
25. 19
26. 21
27. 19
28. G
29. E
30. E
31. C
32. C
33. D
34. C
35. C
36. B
37. B
38. B
39. B
40. D
41. B
42. H B E C A F I G
43. E A J H C F G B I
44. E A H F B C I G
45. 3
46. 3
47. 4
48. C
49. B
50. C
51. B
52. C
53. D
54. B
55. A
56. B
57. C
58. B
59. C
60. B

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

− один = 4