Вступительный тест в МГЛ гимназию-колледж №24 (2004)

В 2004 г., окончив 9 классов Столбцовской школы №2, я поступал в Минскую государственную лингвистическую гимназию-колледж №24. Конкурс на переводческое отделение составил 7 человек на место (112 ребят претендовали на 16 бюджетных мест). Я сдал русский язык на 9 баллов (диктант) и английский — на 9 баллов (эта оценка усреднялась из трёх частей экзамена — грамматики, чтения и говорения). Однако на бюджет поступить не посчастливилось: проходной балл был 19 из 20 (а идти на платное для меня — это то же, что не поступить совсем). Помню, как полчаса потом дома рыдал, когда, позвонив в приёмную комиссию, узнал, что не прошёл (рыдал, потому что в школу не хотел возвращаться). Зато на следующий год они поместили образец вступительного теста по грамматике и чтению на своём стенде, которые как раз я и писал год назад. Я приехал в гимназию-колледж и аккуратно переписал его с целью самообразования. Ниже — собственно тест. Сама 24-я гимназия его не опубликовала нигде на своём сайте, но это может служить хорошим ориентиром для людей, поступающих после 9 класса.
Юра Павлов

Variant 1
Lexical-grammar test

I. Выберите подходящую к данным существительным форму глагола to be (is/are):
1)  Clothes …                                     11)  People …
2)  Hair …                                          12)  Women …
3)  Dress …                                        13)  Fruit …
4)  Information …                             14)  Children …
5)  Police …                                        15)  Furniture …
6)  Man …                                          16)  Jeans …
7)  Mice …                                          17)  Cattle …
8)  News …                                        18)  Tooth …
9)  Neighbourhood …                       19)  Money …
10)  Things …                                   20)  Audience …

II. Выберите и подчеркните нужный предлог:
1.  A strange thing happened (to, with, at) me the other day.
2.  I didn’t have enough money to pay (–, for, on) the meal.
3.  I’m waiting (–, to, for) the rain to stop. I must go (at, to, in) the library.
4.  I was upset that I had done so badly (on, with, at) the exam.
5.  The driver of the car was injured (at, in, on) the accident.
6.  Can you look (for, up, at) a word in the dictionary (for, to, by) me, please?
7.  Are you listening (at, to, in) me? Why are looking (out of, up, to) the window all the time?
8.  I can’t bear travelling (in, on, by) underground. It’s too crowded.
9.  I can’t help knocking things (down, of, up). I’m such a clumsy person.
10. I left my umbrella (in, on, at) home.
11. Who’s the old lady all dressed (on, in, to) green?
12. Are you still interested (on, at, in) chemistry?
13. Can you help me to look (at, through, for) my glasses?
14. We’ve known each other (in, for, since) a long time.
15. I look forward (on, to, by) your next visit, dear.
16. Brian is well able to care (at, of, for) his younger brother.
17. Don’t put (of, off, away) till tomorrow what you can do today.
18. Will you turn (on, down, up) the music? Little Kitty is sleeping.
19. You must apologize (on, for, of) disturbing them.
20. He doesn’t want to take part (at, on, in) anymore conferences.

III. Из 4-х вариантов выберите единственно правильный.
1. The plane _____ to have landed.
a) announced                 b) was announced     c) announce                      d) announces
2. When did you see each other _____ .
a) last time                     b) last                        c) at last                              d) for the last time
We expect them _____ in a few days.
a) return                         b) returning             c) to return                         d) to have returned
What would he do if he _____ me?
a) is                                b) was                         c) were                                 d) would be
I like the idea. It sounds _____ to me.
a) well                            b) bad                         c) good                                  d) badly
Jane is known _____ the first prize.
a) to win                        b) to be won               c) to have won                     d) winning
7. If I were you I _____ the picture
a) bought                       b) have bought          c) will buy                            d) would buy
They promised to call their parents as soon as they _____ .
a) arrive                       b) will arrive               c) arrived                             d) would arrive
It _____ 3 years since we last met.
a) is                                b) was                         c) has been                          d) have been
10. When will you have your watch _____ ?
a) repair                        b) repaired                  c) repairing                        d) to repair
11. I _____ glasses since I was a child.
a) wear                           b) am wearing            c) was wearing                 d) have been wearing
12. You usually have dinner at home, _____ ?
a) don’t you                   b) do you                    c) have you                          d) haven’t you
13. ? Must I do this work today? ? No, you _____ .
a) mustn’t                      b) can’t                       c) may not                           d) needn’t
14. _____ of them know what it is.
a) Some                          b) Somebody            c) Nobody                             d) Any
15. Can you tell me what time _____ ?
a) is it                            b) it is                          c) is there                               d) there is
16. Nick suggested _____ the party at his place.
a) holding                      b) to hold                    c) having held                        d) being held
17. I’d like him _____ a success.
a) to be                          b) to have been           c) being                                 d) will be
18. Nobody likes _____ at.
a) to laugh                     b) laughing                  c) to be laughed                   d) will be laughed
19. The young men enjoyed _____ English carols.
a) sing                            b) singing                    c) to sing                               d) sang
20. ? You haven’t read this novel, have you? ? _____ , I couldn’t find the book.
a) Yes, I have                b) Yes, I haven’t        c) No, I have                       d) No, I haven’t

IV. Раскройте скобки, поставив глаголы в нужном времени:
The school the Burnell children (to go)__________ to was not at all the kind of place their parents (to choose)__________ if there (to be)__________ any choice. All the children of the neighbourhood (to have)__________ to go to the same school. But the line had (to draw)__________ somewhere and these were the Kelveys. Many of the children (to include)__________ the Burnells (not to allow)__________ even to speak to them. And everybody (to keep)__________ away from them.
They were the daughters of a hardworking little washerwoman, who (to go)__________ about from house to house by the day. But where was Mr. Kelvey? Everybody said he (to take)__________ to prison.
The girls (to look)__________ awful. Lil, for instance, a plain child with big freckles, once (to come)__________ to school in a dress (to make)__________ from a green tablecloth of the Burnells. They (to dress)__________ in «bits» (to give)__________ to her by the people for whom she (to work)__________.
So, whatever the girls (to wear)__________ they (to look)__________ strange. Nobody ever (to see)__________ them (to smile)__________.
Why Mrs. Kelvey made them so noticeable was hard to understand!

V. Переведите следующие предложения на английский язык:
1. Новости очень печальные. Кто тебе их рассказал?
2. Он почувствовал, как кто-то дотронулся до его плеча.
3. Никто не понимал, почему Тед отказался от такого интересного предложения.
4. Я зарабатываю столько же денег, сколько и он.
5. Похоже, вы опоздали на поезд.
6. Жаль, что я не встретил своего друга по пути домой.
7. Мы ехали на машине уже около двух часов, когда поняли, что едем не в ту сторону.
8. Я была уверена, что надо мной будут смеяться, если я буду в этом платье.
9. Она учила его, где находится Чёрное море, какая река самая длинная, какие горы самые высокие.
10.Чем больше я разговариваю с тобой, тем больше ты мне нравишься.


Variant 2

I. Определите буквами T (true) правильные и F (false) неправильные высказывания в соответствии с текстом:
1. The view from the room is very beautiful because the building is high.
2. The building is in a city in Italy.
3. You can’t avoid hearing the service because they put loudspeakers in the yard of the church.
4. You can see two churches from the window of the room.
5. At night the city is lit by lights of different colours.

II. Выберите правильный русский вариант перевода следующих английских предложений:

1. It’s on the top.
a) Она на верхнем этаже.
b) Он (вид) на вершине.
c) Оно (здание) на высоком месте.

2. Immediately opposite the room.
a) Немедленно напротив комнаты.
b) Как раз с противоположной стороны комнаты.
c) Прямо напротив комнаты.

3. … which can also be very annoying.
a) … которая также может быть очень раздражена.
b) … что также может очень раздражать.
c) … и которая, кроме того, может быть раздражающей.

4. Sometimes it’s not so nice, though.
a) Иногда он не так красив, всё же.
b) Хотя иногда это не так приятно.
c) Иногда, однако, бывает не так красиво.

5. Beyond the church.
a) над церковью
b) дальше за церковью
c) недалеко от церкви

III. Продолжите предложения в соответствии с текстом:
1. The building isn’t beautiful, but …
2. On a day that’s polluted with the smog …
3. The change is awful because …
4. You can see the different colours …
5. On the other side I can see …

IV. Поставьте 5 вопросов всех типов к тексту.

V. Расположите предложения в логическом порядке в соответствии с текстом:
1. It’s very nice at night because the whole city is lit up.
2. It’s on the top, and because it’s quite high up I can see almost all of the Athens.
3. Sometimes it’s not so nice, especially early in the morning when there’s a lot of smog.
4. I can see a church which is very nice but can be very annoying.
5. My room is on the top of a four-storey building.

Reading Text

My room is on the top of a four-storey building. The building isn’t particularly beautiful, nor is the room, but it has a very beautiful view. It’s on the top, and because it’s quite high up I can see almost all of the Athens.

Immediately opposite the room I can see a church, which is very nice – which can also be very annoying, because every Sunday morning they put loudspeakers in the yard of the church and you can hear the whole service whether you want to or not.

Beyond the church I can see the sea and the harbour. On the other side I can see the Acropolis and Lekavitos, which is a mountain in Athens with a church on the top as well.

It’s very nice at night, because the whole city’s lit up, and it looks beautiful. You can see the different colours of the lights and you can see the cars forming colours in the streets as they drive by, forming colours with their lights I mean.

Sometimes it’s not so nice, though, especially early in the morning when there’s a lot of smog over the city, and you wake up to a smog cloud that covers everything. The change is awful, because on a clear day the view is so marvellous and so beautiful, and the colours are so bright. But on a day that’s polluted with the smog you can’t even breathe.


МГЛ гимназия-колледж №24
Вступительный тест, 2004 г.
(ответы наши)

Lexical-grammar test
1.are; 2. is; 3.is; 4.is; 5.are; 6.is; 7.are; 8.is; 9.is; 10.are; 11.are; 12.are; 13.is; 14.are; 15.is; 16.are; 17.are; 18.is; 19.is; 20.is.
II. 1.to; 2.for; 3.for, to; 4.on; 5.in; 6.up, for; 7.to, out of; 8.by; 9.down; 10.at; 11.in; 12.in; 13.for; 14.for; 15.to; 16.for; 17.off; 18.down; 19.for; 20.in.
III. 1.b;   2.b;   3.c;   4.c;   5.c;   6.c;   7.d;   8.c;   9.c;   10.b;   11.d;   12.a;   13.d;   14.a;   15.b;   16.a;   17.a;   18.c;   19.b;   20.d.
IV. 1.went;   2.would have chosen;   3.had been;   4.had;   5.to be drawn;   6.including;   7.were not allowed;   8.kept; 9.went;   10.had been taken;   11.looked;   12.came;   13.made;   14.were dressed;   15.given;   16.worked / was working; 17.wore;   18.looked;   19.had ever seen;   20.smile / smiling.
V. 1. The news is sad. Who told you about it?
2. He felt somebody touch his shoulder.
3.  Nobody could understand (or: understood / realized / could realize) why Ted had refused such an interesting offer.
4. I earn as much money as he does.
5. You seem to have missed the train. (or: It looks as if you have missed the train.)
6. I wish I had met my friend (or: a friend of mine) on my way home.
7. We had been driving for about two hours when we realized / understood that we were going in the wrong direction.
8. I was sure (that) I would be laughed at if I wore that dress.
9.  She taught him where the Black Sea is, what the longest river is, what the highest mountains are.
10. The more I talk to you, the more I like you.

Reading Test
I. 1.True;   2.False;   3.True;   4.True;   5.True.
II. 1.a;   2.c;   3.b;   4.c;   5.b.
III. 1. … it has a very beautiful view.
2. … you can’t even breathe.
3. … on a clear day the view is so marvellous and so beautiful, and the colours are so bright.
4. … of the lights and you can see the cars forming colours in the streets as they drive by.
5. … the Acropolis and Lekavitos (which is a mountain in Athens with a church on the top as well).
IV. 1. Can I see a church immediately opposite the room? (General)
2. Where can the narrator see the sea and the harbour? (Special)
3. Is the room on the ground floor or on the top floor? (Alternative)
4. The city looks beautiful at night, doesn’t it? (Disjunctive)
5. I wonder whether you can avoid hearing the service on Sunday mornings. (Reported question)
V. 5 ? 2 ? 4 ? 1 ? 3.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

девятнадцать + = двадцать три