Лексико-грамматический тест (10 класс 2011/2012 Минская область)

Районная олимпиада 2011/2012 уч. год

10th form

Grammar and vocabulary test (80 points)

I. Put the verbs in brackets into the correct tense.

Geoff, John, Dave and Darren (1) ………………………… (to work) in Spain for three months when they (2) ………………………… (to decide) to go travelling around the country. They (3) ………………………… (just / to make) up their minds where to go when Dave (4) ………………………… (to receive) a telephone call from his mother. She said that she and his father (5) ………………………… (to plan) to visit him for a week. She asked if it (6) ………………………… (to be) okay and of course Dave said yes. She (7) ………………………… (to tell) him they (8) ………………………… (to arrive) on 21st May, the first day of the holiday, and (9) ………………………… (to stay) for one week. Dave (10) ………………………… (to finish) talking to his mother and they all sat down to rearrange their plans. “We can put off our trip until Tuesday because your parents (11) ………………………… (to leave) by then,” (12) ………………………… (to suggest) Darren. “Yes, this (13) ………………………… (to be) the best solution. After all, there (14) ………………………… (to be) two weeks left to enjoy ourselves,” said Dave.

II. Read the text below and decide which word A, B, C or D best fits each space.

THE BAT

The bat may (0) B (seem) an ordinary creature, but in fact it is an amazing animal. The bat has wings and is the only animal (1) …… of true flight. There are many (2) …… species of bat; in Britain (3) …… there are fourteen types of bat, which ranges in sizes from a few inches to (4) …… feet in wingspan.

Bats are nocturnal animals (5) …… become active only at dusk. Many species (6) …… on a “radar” system to find their way around. The bat emits squeaks and then measures the echoes to “see” how far away any (7) …… .

The (8) …… of bats survive on a diet of insects while others eat fruit. There are two species which eat fish and there are (9) …… some bats which eat meat! Some vampire bats take blood (10) …… their sleeping victims. These bats may (11) …… the deadly disease rabies.

Bats are sociable creatures and (12) …… large colonies. Most bats hibernate (13) …… the winter months.

0. A) represent B) seem C) declare D) present
1. A) possible B) able C) capable D) probable
2. A) different B) contrasting C) differing D) conflicting
3. A) all B) lonely C) alone D) lonesome
4. A) various B) several C) little D) few
5. A) which B) who C) whose D) they
6. A) put B) confide C) stand D) rely
7. A) hindrance B) obstacle C) barrier D) blockage
8. A) amount B) population C) majority D) number
9. A) even B) too C) ever D) such
10. A) out B) off C) of D) from
11. A) hold B) grasp C) carry D) send
12. A) connect B) relate C) structure D) form
13. A) at B) whole C) throughout D) among

 

III. Think of the word which best fits each space. Use only one word in each space.

 Airships

Having been ignored for years because they were considered unreliable and unsafe, airships are now coming back (0) into fashion. In the past, the gas used to keep the airship aloft was dangerous, it could be (1) …………… alight very easily; but modern airships are (2) …………… safer. (3) …………… the airship is now one of (4) …………… safest (5) …………… of transport. Combining the features of an airplane with those of a hot-air balloon, the airship is becoming an increasingly common (6) …………… in our cities. More and more people are discovering just (7) …………… useful it can be. As (8) …………… as carrying cameras for major sports events (9) …………… as the Cup Final, airships are being used to (10) …………… an eye on day-to-day life. As they make virtually (11) …………… noise, they can monitor special events without creating unnecessary disturbance. The airship is also popular in the advertising business. Its size and slow speed means that it can be seen by (12) …………… numbers of people, making it an ideal advertising medium. At night it can be lit up from inside, which creates an (13) …………… more visible advertisement. The airship is most widely used, however, in traffic control, as it can not (14) …………… remain in the air while travelling very slowly, but also move from one traffic area to another at speeds of up to 60 mph.

IV. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence. Use the word given and other words to complete each sentence. You must use between two and seven words. Do not change the word given.

1. It was my father’s final wish that they would bury him at sea.
be        To ……………………………………………………………………… final wish.

2. I’m sure the decision was difficult to accept.
been    The decision …………………………………………………… difficult to accept.

3. He paid $ 1,000 for his holiday abroad.
cost     His ………………………………………………………………………… $ 1,000.

4. Shall we go to the party tonight?
about   What …………………………………………………………… the party tonight?

5. After his retirement he started playing golf.
took     After his retirement ………………………………………………………… golf.

6. You ought to do something about this tap.
time     It’s ………………………………………………………………… about this tap.

7. It’s not possible that he’s Italian!
be        He ………………………………………………………………………… Italian!

8. It takes half an hour to walk from my house to the office.
walk    It is ………………………………………………… from my house to the office.

9. He went to the theatre alone in the end.
on        He went to the theatre …………………………………………… in the end.

 

V. Use the word given in capitals at the end of each line to form a word that fits in the space in the same line.

1. It was …………………………………… to find a solution so I asked for help.         ABILITY
2. My little son never suffers from ……………………………………………… .          BORE
3. A five per cent discount for regular customers is not really …………………… .       ACCEPT
4. The teacher punished the child for ………………………………………… .              OBEY
5. These shoes may be ………………………… , but they are very good quality.          PRICE
6. If you ……………………………………… me, I’ll simply inform the police.           THREAT
7. All agreed that it had been a ………………………………………… meeting.            FRUIT
8. The factory owner was accused of ………………… the health of his workers.         DANGER
9. She picked up a ………………………………… of snow and threw it at me.            HAND
10. She returned at last to her ………………………………………… country.              LOVE

 

VI. Read the text. Some of the lines are correct and some have a word which should not be there. If a line is correct, out a tick (V) in the space provided. If a line has a word which should not be there, write it in the space provided.

Travelling

0. When I left university I went travelling all over 0. V
00. in the world. I was so fascinated byNew Zealand 00. in
1. that I decided to spend a year there. In order that 1. …………
2. to do so I had to find a job. However, I had very enough 2. …………
3. money to get by for a few months, so needless to 3. …………
4. say, I took the opportunity to travel around and see the 4. …………
5. country. Everywhere I went, the people were the friendlier 5. …………
6. than anywhere else I had ever been, which is important 6. …………
7. when travelling. The landscape was as wonderful as well, 7. …………
8. with the more richest variety of plant life I had 8. …………
9. ever seen. I was also fascinated by the traditions 9. …………
10. of the Maori natives and took every one opportunity to talk to them. 10. …………

1. We offered him $ 2,000 for the painting, but he ……………… us ……………… .
2. Debbie ……………… Martin as soon as she met him because he was so handsome.
3. Do you know what UFO ……………… ?
4. We’ve ……………… sugar again! Go and buy some!
5. They couldn’t ……………… which the right house was in the fog.
6. He borrowed money from the bank to ……………… his new business.

VII. Complete each sentence with the correct form of one of the phrasal verbs below.

run out of

fall for set up
stand for make out

turn down

1. We offered him $ 2,000 for the painting, but he ……………… us ……………… .

2. Debbie ……………… Martin as soon as she met him because he was so handsome.

3. Do you know what UFO ……………… .

4. We’ve ……………… sugar again! Go and buy some!

5. They couldn’t ……………… which the right house was in the fog.

6. He borrowed money from the bank to ……………… his new business.

VIII. Give response or supply appropriate stimulus utterance to the given response.

1. ____________________ .
– Well, good luck and stay calm.

a) I’m taking an exam tomorrow.                                    c) I was lucky to get the tickets for the play.
b) I’m doing very well at school.                                    d) I’m afraid you were right.

2. When can I take holiday this year?
__________________________ .

a) It’s for you.                                                     c) At your wish.
b) How you like.                                                 d) It’s up to you.

IX. Multicultural knowledge. Circle the right variant.

1. Which of these cities has the nickname “The Big Apple”?
a) San Francisco              b) New York               c) Los Angeles                        d) Washington

2. When was the present Constitution of the Republic of Belarus adopted?
a) 1996                            b) 2001                                   c) 2005                                   d) 1994

 

Мною допущено …………………………………………………… исправлений.


 

ANSWER KEY

I.

1. had been working
2. decided
3. had just made
4. received
5. were planning
6. was
7. told
8. would be arriving / would arrive
9. would be staying / would stay
10. finished
11. will have left
12. suggested
13. is
14. will be

II.
1. c
2. a
3. c
4. b
5. a
6. d
7. b
8. c
9. a
10. d
11. c
12. d
13. c

III.
1. set
2. much
3. fact
4. the
5. means / forms
6. sight
7. how
8. well
9. such
10. keep
11. no
12. great / large / huge
13. even
14. only

IV.
1. be buries at sea was my father’s
2. must have been
3. holiday abroad cost him
4. about going to
5. he took up
6. (high) time you did something
7. can’t be
8. half an hour’s walk / a half-hour walk
9. on his own

V.
1. unable
2. boredom
3. acceptable
4. disobedience
5. overpriced
6. threaten
7. fruitful
8. endangering
9. handful
10. beloved

VI.
1. that
2. very
3. of
4. V
5. the
6. at
7. as
8. more
9. V
10. one

VII.
1. turned us down
2. fell for
3. stands for
4. run out
5. make out
6. set up

VIII.
1. a, 2. d.

IX
1. b, 2. d.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

2 + три =